Günümüzde kumlama ihtiyaçları farklılıklar göstermektedir. Kapalı sulu kumlama odalarına götürülemeyen ve açık alanda kumlanması gereken malzemeler olabilmektedir. Bu durumda ihtiyaç noktasına kurulan basınçlı kuru kumlama birkaç problemi de beraberinde getirmektedir.
Bu problemlerden en önemlisi bu işlemler sırasında oluşan tozlanmanın insan ve çevre sağlığını tehdit etmesidir. Bir diğer iş ise güçlü bir kompresöre ihtiyaç duymasıdır. Bu sıkıntıları geçebilmek için geliştirilen sulu kumlama makinesi; tozsuz kumlama imkanı bulunmaktadır. Mobil özelliği sayesinde sulu kumlama makinesi ihtiyaç noktasına bir çekici araçla taşındıktan sonra hızlı ve etkili tozsuz kumlama yapabilir. Hava basıncı ile püskürtülen aşındırıcı hem nozülden çıkarken hem de yüzeye çarptığında tozutma yapmaz. Ayrıca kumlama sırasında ısı oluşmadığı için yüzeye herhangi bir zarar vermez. Bu özellikleri ile kumlama makinesi açık alanda yapılan kumlama uygulamalarında daha çok tercih edilmelidir.
Özellikle yapıların dış temizliğinde, kumlama odasına sığmayacak büyüklükteki taşıtlarda, restore edilecek klasik otomobillerde ve otomobil parçalarında, deniz taşıtlarında bu sistemden fayda sağlanmaktadır. Sulu kumlama sisteminde su sadece tozu maskelemek amacıyla kullanım alanı olduğundan kumlamaya herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Ayrıca işlem sırasında kullanılan pas önleyici kimyasallar sayesinde 72 saat boyunca pas oluşumu da engellenmektedir.